cinta hati dinda

bleh berkenalan??

Saturday, 17 December 2011

Jadikan aku org yang banyak ckp !!!

Baca tajuk entry ni pun...aku rasa cam ntah pape je...

tapi sape yg taip?aku jgk kan....saja je tetiba nak wat sesi luahan hati sket..hakahakahak

i was juz thinking..........perlu ke aku berubah??

aku memg org yang tak banyak ckp...

tapi taklah sampai tahap 'bisu' or owez in mute mode jek..

ada gak time2 yang aku ni pot pet2 mcm murai tercabut ekor...boleh thn jgk kuat bergosip..


tp tgok orglah...bukan sume org aku leh masuk...org yg betul2 dah biasa dgn aku,tahulah cmana mulut aku

sbnrnya...

dulu...aku slalu ckp kt diri sndiri...aku bkn pendiam..bkn tk banyak ckp...(sedapkan hati sndiri)

tp bila aku pkir2 balik...tipulah.....buktinya..dari...

sekolah rendah

sekolah menengah

PLKN

masuk "U"

tempat keje...

mesti member2 sume ckp aku ni 'diam' jek...tak banyak ckp...pemalu eh...(menyampahnya...geramnya...tensennya...mcmlah aku ni kera sumbang plk,tk bckp..tak reti cmpur ngn owg...arrggggghhh...aku tak mcm tulah!!!!!!!!!)

tapi klu dh org tak tegur aku..aku senyaplah..bknlah sombong...

ms dkt plkn dulu,aku ingat ada sowg mamat ni....kitaorg dh dlm 1 platun dkt sbulan lebih..ms dkt kem kuala kubu baru,tp aku tk bckp sngt ngn dia..alah...dia pun kerek tak tgur aku..bajet hensem sngt kot(hehehe...tgok,dh terkutuk org...sowy)
bila dah dkt upm baru kitaorg bertegur sape..sbb modul kenegaraan kena dok dlm kelas..so,dia selalu dok dkt aku...selalulah kitaorg bersembang,bersembang...dan di tambah dengan sesi kutuk mengutuk...abg2 PARA yg jga kitaorg (hehehehe....)
then he said.."where hv u been before this??nape aku tk penah perasan ko???apesal ko jrg join kitaorg lepak ms kt kem dulu???"
errkkkk....aku rasa nak tempeleng jek mamat kacukan cine nih...ishhh...
so aku ckp...''klu kau tak penah tegur,tk pnah bckp ngn aku mcm mana nk perasan..aku ni low profile....''

thap kronik dah ke aku punya thap ke 'diam'an nih???

skrg kt tmpat keje....

masa aku mula2 masuk...meja aku tu agak terpencil sket...3 org je ada kt situ...

so,aku nk bersembang pn ngn bdk yg 2 org tulah...yg jauh2 tu cmana aku nk sembang..takkan nk terjerit mcm org utan plk dlm opis tu..kang tak pasal2 bos aku kuar dr bilik dia...sejak bila pulau2 kt interaction department ni jadi hutan belantara???

tp skrg,dh pindah tempat........thanks to all my team leader...

tmpat baru ni best..sbb pulau aku ramai org..so,leh ah bersembang,bergosip bagai....

bosan2 main game,tgok movie...main kad...blaja main dam n chess...(teruknya perangai...staff sape lah ni???)

smpai team leader aku ckp...."jue nih...sume game dia main....nanti nak cari sahibba la plk...bleh wat main"kui..kui..kui..perli aku ke tu??tapi tak kot...sbb aku main kad pun dia join skali...wakakaka....

tapi......................

tolonglah aku............

macam mana nak jadi org yg banyak ckp??...

klu bleh mana2 tmpat aku pegi lepas ni....takkan ade lagi org akan ckp aku ni "SENYAP"

HELP ME!!!!!!!!!!!

Monday, 12 December 2011

Kemalasan aku menjadi2...huhuhu

Tiap2 hari bukak blog..tp tak tau story ape..kepala dh jam!!

juz tgok2 new entry org lain jek...entry sndiri??

bersawang!!!

Bagilah idea............

Sunday, 27 November 2011

Hijrah---------->Ku

Tahun baru maal hijrah ni...

Banyak perubahan yang aku kena lakukan untuk diri aku sendiri..

masih banyak yang kurang...

Azam tahun baru ni.........

how i wish that i could be a better person..in terms of  gud muslimah......

Aku perlu berubah!!!

untuk menjadi hambaNya yang lebih baik...

I really wanna change....Ya Allah...bantulah aku...berikanlah aku kekuatan...

Kurniakanlah aku insan2 yang baik untuk mendampingiku...

Agar aku dapat menjadi seperti mereka juga...

Aminn....





Masa tengah taip entry ni....aku tetiba teringat kat seseorang...

When i was in form 5..i have a fren...that i really  admire..

bukan admire ape....admire dgn personality dia ,sbgai seorang muslimah..

Aku pindah sekolah,lpas pmr...form 4 lah.tapi masa form 5,baru aku duduk kat sebelah dia.mula2 tu rasa mcm tak selesa jgk...tak tahu kenapa..

mgkin sbb dia tua setahun drp aku...

mgkin sbb dia budak maahad sblum ni...

or

mgkin sbb dia bdk yg agak glamer kt skolah..(aku ni sape??hehe)

Tapi itu aku punya gayat sendiri je....after all,dia ok.takde masalah pun...

Kawan aku ni,sjk duduk sblah dia...aku perasan yg dia ni,jarang sngt pegi makan time rehat...

Tapi yang tk bleh blah nya..dia keluar rehat...awl drp org lain...

Klu cikgu tkde dlm kls blum break...dlm 5 min awl..dia dh keluar kelas dah..

Bila aku sampai kat kantin,takde plak aku nmpak muka dia..

Dkt library pun takde....heran aku..mn minah ni hilang?takkan blik hostel..nk kena tangkap?

Aku ada tanya...dia pegi mana?tapi dia ckp............tak pegi mana pun.gi rehatlah...isshhhh

So....Satu hari tu,bila dia keluar je dr kelas...aku terus intai dia kt balkoni...

Jadi spy kejap..haha.

Memg agak terkejut,bila dia berjalan ke tengah padang...ke surau!!

apa dia buat kt surau pagi2 ni!!!peliknya...pegi buat solat dhuha ke apa budak ni??tp aku buat
bodoh ajelah..

dua tiga hari lepas tu,aku tgok dia pegi surau lagi......................

So,aku rasa...baik aku bagitau jelah dia..yg aku dh tau dia pegi mana..

Bila aku ckp,aku dh tau mana dia pegi...dia sengih ajelah...

So,kira betullah...selama ni,dia hilang time rehat...klu dia masuk kelas lambat..memg sah,dia pegi suraulah tu...

Entah kenapa,aku rasa kagum sangat....

bagusnya....org lain time rehat,sibuk2 gi makan...tapi dia boleh pegi surau utk solat sunat...sorang2 pulak tu...

lepas tu,aku ckp...aku nak ikut dia jugak lah...

Dia kata ok.jomlah klu nak ikut sekali...

pertama kali....memg aku rasa best sangat...bila kita buat solat sunat dhuha waktu pagi....sunyi je kt surau tu..yelah,mana ada org pun...aku ngn dia je...tenang sangat..

Lepas tu...aku slalu jgk ikut dia..tapi tak sekerap dia lah...

aku ni...susah sket nk skip mkn...lapar..pastu bila nk blja,mula la tak masuk ke otak...

tak pun aku kena bertugas kt library..so,tak leh lah pegi selalu...

Sebagai kawan,aku hormatkan dia...dan aku rasa bertuah dpt mengenali dia..walaupun sekejap..setahun sahaja kami dpt bersama...banyak yang aku dpt belajar drp dia...

Sahabat yang baik....pasti akan membawa kebaikan kepada sahabatnya yang lain...


I love to share wit u all....nasyid ni..drp kumpulan Durrani..


Sahabat
Dalam kabut ku tercari-cari cahaya
Akhirnya ku temui sinar ceria diraut wajahmu

Andainya alam ini mampu berkata-kata
Pastilah pujian buat dirimu
Di waktu itu akulah yang bertuah
Punya sahabat sepertimu

Sahabat
Kau bimbing lah ku menuju cahaya Ilahi
Sahabat
Aku lemah mangharungi ranjau dunia

Sahabat
Aku ingin seperti mu dalam ketenangan
Menghadapi hidup ini

Sahabat ku bersyukur kerna mengenali dirimu
Ku harap moga kitakan bersama
Harungi segala suka duka
Moga kejayaan milik kita
Agar hidup menuju mulia

Friday, 25 November 2011

Banjir oh Banjir................

Sekarang...boleh kata tiap2 petang hujan...asal nak balik keje je,hujan........tp setakat ni kl tak banjir lagi...

tempat2 lain...dah naik air dah....

johor...terengganu....kelantan baru je nak start naik air..

Kat kampung aku...boleh kata tiap2 tahun banjir...area pasir mas kan memg hot spot...tak sah kalu tak banjir..

tapi nasib baiklah rumah aku kt tmpat tinggi sket...so,kalau banjir pun..air naik sampai ke tangga je..tak masuk dlm rumah pun...

adik aku yg 2 org tu...memang suka la...tergedik2 main air depan umah....siap wat turun pelampung lagi...

terkais2 dlm pelampung tu mcm itik baru belajar berenang!!

Mak aku memg kawal ketat sketlah...risau...yelah time2 banjir ni..mcm2 boleh jadi...kt kampung aku tu,sawah ada...sungai ada...bila banjir...sawah ngn sungai dah tak boleh beza dah...sekali tengok,mcm laut yg luas aje......erk..seram..aku ni,dah la tak pandai berenang...

Adik2 aku..klu nk sngt main...main air depan umah aje..tak pun klu dia nk g main kt hujung kg tu ngn kwn2 dia..memg mak aku pegi jugak..temankan...tak boleh biar mcm tu aje...

Time banjir ni lah...org2 kampung boleh tangkap ikan darat........ikan darat???ikan sungailah...

mcm2 ada...keli,haruan...sepat...puyu.....

Atuk aku pun memg selalu menjala...pastu bawak blik ikan banyak2...penatnya nenek aku nak siang...cian dia..ingat senang ke nak siang ikan darat ni???leceh weii...

time2 hujan ni...bakar ikan puyu...cicah ngn budu..phheeeahhh...sedapnya!!!dah lama tk makan....

Lagi 1,kalau time banjir ni...ada sejenis kangkung...org panggil dia...kankung kuba...(kerbau)!!!nape panggil cmtu?takde nama best sket ke....

erkk..sbb dia besar kot..tk sama mcm kankung biasa tau!!yg ni kita mkn bhgian btg dia aje..memg rangup gila..kita tak goreng okey..mcm wat ulam aje....ms arwah abah aku masih ada..pernah jgk lah aku ikut abah g kat sungai hujung kmpung..kutip kankung ni...

tp ya allah...takutnya...dah lah pakai sampan atuk aku yg cenoit tu...rasa mcm nk terbalik aje...pastu tengok sekeliling mcm laut yg luas je...

dah lah aku tak harap sngt..tak percaya ngn abah aku ni...bukan dia teror sangat kayuh sampan...hahaha...
klu atok aku yg bawak..kira ok lah sket..maklum lah org tua tu dr kecik smpai ke tua dok pegi sungai..mestilah hebat!!!

Masa aku praktikal kt TNB...tahun 2009 kot...

pheah...time hujan,time banjir nilah bnyk keje..ape taknya..pokok tumbang lah..black out la..transformer meletup la...kabel timpa dek pokok la...ishhh...tak pasal2 jadi majlis bandaran skli kena tebang2 pokok sume..

Kat area rantau panjang...kt jeram perdah...memg dh penuh ngn air...

kitaorg yg nk pegi wat keje kt sana pun dh terbantut..tak leh nak pegi...

Kitaorg stop,beli beras...siap leh naik sampan lagi...hahaha...rindunya saat2 tu....



bila perahu tu bergolek2....habis la lencun seluar kitaorg...


ira...aku..syikin..ngn pakcik yani...suka dia dpt mengayuh..sekali tengok pengayuh tu mcm pengacau dodol jek!!!!



Air dah naik kat atas jalan....


keta tak bleh nak lalu dh...



Tudung Adijuma --------->wait 4 me!!!

Hi buddies!!!!!!!!!!!!

Weekend2 ni...biasalah...dah bangun tdo,still boleh bermalas-malasan lg...

dok terbongkang depan tv tgok nasi lemak kopi o....(sedapnya!!!nk turun beli,mls...nk suruh aku buat,memg kirim salam....)

Tetiba excited plak bila tgok segmen psl tudung bawal...adijuma..brand baru la ni..

Datin Norjuma punya tudung...dia kan memg suka pakai tudung bawal...

walaupun simple tetap cantik..cun melecun!!meletop gitu....tak payah nak melilit berbelit belit....

so,aku juz nak share koleksi tudung dia ni...sapa2 berminat leh lah g memborong...

aku rasa aku nak g cari jugak booth dia ni kat PWTC esok lusa....tunggu aku ye tudung...hehhe

Check out our new design at aJ booth PWTC in conjunction with Persidangan UMNO 2011
Date : 29/11/11 - 3/12/11
Time : 9am - 10pm
Booth no : 093
Location : Level 3, Dewan Tun Razak 3 ,PWTC

                 

               
 

Haa....tgok pic2 datin norjuma ni...sume gorges2 kan???memg adorable betul....

ni yg buat aku minat sangat2 kat dia ni....ngeh..ngeh..ngeh...

So....jom2 sume..kita hidupkan semula gaya bertudung bawal!!!!!!!!!!hehehe

Tuesday, 15 November 2011

Jom shopping bantal cumey !!!!!!!!!

  

  

  

  

  

Sape nak tempah...boleh ckp kat cikjue ye...harga tak mahal mana pun..

ada bnyak lagi design lain yg cute2...klu nk tengok,bukak fb kwn cik jue....juz find..tina arena,k.

credit given to her...who are so commited in making all these cute stuff !!!!

nak harap kan cik jue wat sume ni??kirim slm la...tangan tak kreatif lngsung!hehehe...

jom lajukan internet kite!!!









Awus036h Usb Wifi. Wifi Signal Booster Most Powerful Strengh and speed. get it now. while stocks last. You won't regret to have this because internet connection is so important to everyone.


* Alfa Networks 1000mw USB Wifi Adaptor
* 802.11b and 802.11g, 13 Channels
* Connects at a full 54Mbps via USB 2.0
* Brand new, fresh from manufacturer, boxed
* Detachable 2dBi antenna with RP SMA connector
High security 64/128bit WEP Encryption
* Compact size for greater flexibility


a) Suitable for all Desktop PC without built in wifi, Just plug into USB port and ready to use. Normal wifi can go 30 meter only but thisone can go up to 500 meter.

b) Free Mount Holder, Clip & Suck.


c) Alfa Network give you stability and also give you the maximum speed connection speed provided by your internet service provider.

d) You won't regret to have this because internet connection is so important to everyone.

The best price is RM200

CONCLUSION:
* Do not have to pay the internet every month
* Do not have to go cyber cafe every day


I will come and show how to use it at your place and install it directly on your laptop

OR

Free Poslaju for all area of Malaysia.

please call me at 017-3720419 for any enquiry

sape yang berminat...leh inform cik jue..or juz call da contact no k...tq =p

Saturday, 12 November 2011

growing up!!!!


Remember kecik??? kucing aku yg bongsu tu...........so happy to see him again....

when i'm back home for raya...


Latest pic of my love……rindunya kat dia..cian kecik kena tinggal kt kmpung kn??huhuhu…
Dh besar giler dah si kecik ni…masa kecik2 dulu…kurus cekeding aje…
Sekarang….ya allah…tengok ahh..gemuk gedempol..muka tu dh jadi bulat dh!!cmana tak bulat…tido,makan aje kejenya…

Dahlah mls mandi…klu adik aku si ah yie tu ada,leh la dia mandikan..nk harapkan si emi ngn mek ya..jgn haraplah….
Mak aku memg takde masa nk melayan….dia dh ckp awl2..nk bela,jagalah sndiri!
hari tu….si kecik ni tgah terkedek kedek berjalan nk balik ke umah…
Aku relex je dok skodeng dia kt tingkap…

Tetiba…masa dia lalu kat bwh rumah jiran aku,ada sekor beruk..yg jiran aku punyalah…memg beruk tu di tambat kt citu pun..tp beruk tu tetiba mcm nk terkam dia…apa lagi,si kecik pun terkejut biawak lah!!mengiaww mcm nk tercabut anak tekak,pstu terus lari tak cukup tanah…
Kuat gile dia lari..masuk ikut dapur…naik atas,masuk dlm bilik aku…
Uiiisshhh…aku pun masuk lah bilik tengok dia…

Nk tergelak pun ada..kecian pun ada…
Tengok2 dia dok menyorok bawah katil….senyap aje..menggigil!!!hahaha…tkut sangat agaknya…
Silap2 gaya bleh pengsan ketakutan budak ni..hahaha..
Dah pujuk2…tarik2 kaki dia..kuar gak dr bwh katil tu…
Kecik….kecik……..





 M.I.S.S U SO M.U.C.H

a day before raya haji.....

pagi2 lagi..bila bangun,mak aku dah sibuk kat dapur...
anak dara dia yang rajin ni...of cozlah,lepas solat subuh..landing balik atas katil..hehehe..bagus tak??
tapi landing tak lama pun..(cover line)
so....alang2 dah bangun pagi,dah tercongok kat dapur...mak aku ckp,watlah nasi goreng!!
malas nak kuar g beli breakfast kat kedai...ok..fine!!!
terpaksalah kupas bwng..blend cili kering…ori ok!tak pakai perencah nasi goreng adabi pun..hahaha..walaupun itu perencah peberet aku..
kung kang…kung kang kacau kuali…ha,siapla nasi goreng aku..sedap ke tak ke..telan je ok,jgn banyak bunyik!!(kecewa sbb mak aku ckp tawar sket..erkkk =(..)





Dah settle breakfast….relex2..lepak tgok tv jap,before aku aku mengerjakan halaman rumah..yang bersepah gile…ape lagi..merumput la pulak kite!!!

Ingatkan ada adik yg kecik 2 org tu..bleh la umpan..suruh tolong sama….aku ckp,sape  tlong kemas..tolong cabut rumput..bagi 5 hinggit!!

Huh!!mula2 aje beria..pastu bila kazen dia dh sampai,berdesup hilang!di tinggalkannya aku tertonggang tonggeng sorng hayun cangkul…eiiiii geram betul la budak ni!!!!!!!!!!

BAKING TIME…..

Tak pasal2 kena msuk dapur tolong mak aku siapkan kek…adehhh..penatnya..dkt 10 biji kot!dr pagi sampai mlm…nape la diaorg ni tak tempah awl2..

aku juz letak gmbr kek yang dh siap ajelah...nak letak resepi..aku tak tau..klu nak,kena mintak ngn mak aku..hehe..aku memg tak reti bab2 wat kek ni,memg tak minat pun!klu masak lauk pauk tu aku suka lah…

Hari tu wat kek span,kek coklat,and…kek ape nth yang belang2 ni…tak tanya plk mak aku..hahaha..

Ni kek span…skli tengok dh mcm kek coklat dh..baru angkat dr dapur ni..yg ni,mak aku kukus jek..tak bakar…sebijik RM20




Kek coklat kt bwh ni agak cincai sket…en.adik aku yang nak mkn…mls nk wat toping..hahaha..
makan lah ah yie oiii…tkde ms nk lyn kau,bnyk keje lain nk wat!



Kek coklat ni pun RM20 sebijik
 

Kek berbelang2 ni aku konpius sket..tk tau nama ape..ni,kek puding marble kot..baru siap wat kalering..sblum di masukkan dlm oven..


Tada!!!!!!ni yang dah masak…dia combine la..kek,n pudding…yg putih tu cam pudding telur sebenarnya..
Yang ni,sebijik mak aku jual RM30.


s.e.k.i.a.n












Thursday, 10 November 2011

i got fever...arrgghhh!!!!!!!!!

Huhu..baru balik kampung 2 hari,aku dah demam..tetiba jek..huhuhu...cedihnya..selsema plak tak pasal2.sbb asyik kena ujan agknya....dr hari raye ke 2 hr tu smpai hari ni tk ok lagi..makin teruk aku batuk adalah.tensennya...nak keje pun tk larat..perit tekak nak ckp ngn cust pun tk leh..dah dekat sepapan dah panadol active fast aku telan..tak jalan pun..tak kebah2..silap2 aku yg jln..(errkk...tarik blik kata2 td)...nak update blog pun mls...nantilah..bila dh ok sket,kite cite2 lagi eh....bnyk menda nak share ni ms kt kmpung hari tu...hehehe...nk tdolah...gud nite cume2 bloggers yg sudi dtg kt blog cik jue..luv u all!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, 3 November 2011

my new handbag!!!

Balik keje tadi...tetiba rasa nak singgah kat sogo..saja nk ronda2...

sampai2 aje....wahhhh!!...mata aku dah blink2 dah...bersinar tgok tag SALE kat beg2..ni yang tak leh tahan ni...

mula2 pusing2 dulu...tgok2..compare2 harga..hehe..biasalah..memang dh jadi tabiat aku mcm tu.errkk..tak taulah tabiat ke tebiat..nak beli menda,waima shower or ubat gigi sekalipun,mesti tawaf tujuh kali dulu...baru puas hati!kuikui3..

So..aku pikir..nak beli lah 1 handbag kat mak aku..

cari2 dapat 1...yess!!

Pastu tengok2 lagi...dua tiga kali aku pusing..sampai ada mamat yang jaga dkt velentino tu dah jeling2 dh...

dlm hati dia mesti kutuk aku agaknya..."budak ni nk beli ke tak ni...dari tadi aku tgok dok pusing2!!'hahaha...

lantak dialah nk ckp ape pun..nak jeling2 aku sampai juling pun...lantak!ada aku kesah???...yang penting aku dpt apa yang aku nak...

cari punya cari lagi...dpt la beg 2 lagi...lalalala...gumbiranya hati aku dpt beg baru..walaupun jap lagi purse aku akan kempis!

takpelah...sekali sekala..kan..kan..kan..=P

ni dia 3 handbag yg aku dpt ari ni..tadaaaa!!!!!!!!!!!!!!!

valentino creation ngn swiss polo yg aku pilih...= )



p/s :masih berharap utk dptkan 1 handbeg carlorino yg aku minat tu..pink karer lagi uuu...huhu...napelah tkde less??ishhhh...

Wednesday, 2 November 2011

Balik kampung!!!!!!!!!!!!!

Esok hari last keja....lusa balik kampung..yeayyyy!!!!!!!!!

Tak sabar2 rasanya nk balik kampung...raye haji ni cuti lama sket..lama ke???ehh...takde lah lama pun...5hari je pun!!!rindu kat mak..kat adik2 aku...kat itam...si kecik...hehehe...kucing2 aku tu mana leh tinggal...memg selalu ingat kat budak comot 2 ekor tu..hahaha

Tadi call mak...dia ckp tgh amik kelapa kt blkg umah...ada jiran aku nak...nak wat ketupat..ishhh...rajinnya..raya haji pun nk wat ketupat gak ke???

Raya korban or raya haji kat kelate memang boleh di katakan meriah jugaklah nak di bandingkan dengan tempat lain...memg best....makan daging ajelah aku rasa kejenya...g umah ni mkn nasi...g umah sana mkn nasi...memg tak leh diet lah....sume makanan berat2...cmana nk diet klu dh sup tulang depan mata..sup perut..daging goreng kunyit..hati goreng..satey...phheeeahhh...memg tk leh thn nafsu mkn lah...yum2..ni yg wat tk sabar2 nk blik raya ni...hehehe..

balik kg....ooooo...balik kg...oooo balik kg....hati girang!!!

Keistimewaan 10 Hari Pertama Zulhijjah




Pada bulan Zulhijjah, terdapat padanya satu ibadah yang sangat besar pahalanya di sisi ALLAH `Azza wa Jalla, iaitu ibadah mengerjakan haji bagi sesiapa yang mampu.  Ia melengkapkan rukun ISLAM pada diri seseorang Muslim.

Disebut di dalam hadith bahawa ganjaran yang menanti bagi jemaah haji yang memperolehi haji yang mabrur ialah Syurga. Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:

“Satu umrah sampai umrah berikutnya adalah kafarat (penebus) dosa-dosa yang terjadi di antara kedua umrah itu.  Dan haji yang mabrur tiada balasannya kecuali Syurga” (HR al-Bukhari & Muslim)

Bagi ummat ISLAM yang tidak mempunyai kesempatan untuk mengerjakan ibadah haji, ALLAH `Azza wa Jalla tetap menyediakan keistimewaan yang besar untuk direbut pada 10 hari pertama bulan Zulhijjah.

Apakah amalan-amalan itu ?

1.  Memperbanyakkan amalan kebaikan dan ibadah sunnat sepanjang 10 hari pertama pada bulan Zulhijjah.

Dari Ibnu `Abbas radhiAllahu `anhu bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Tidak ada hari yang amal soleh padanya lebih di kasihi ALLAH selain dari hari-hari yang sepuluh ini (pada bulan Zulhijjah).”

Para sahabat bertanya: “Walaupun berjihad di jalan Allah?”
Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:  “Walaupun berjihad di jalan ALLAH, kecuali lelaki yang keluar berjihad membawa diri serta hartanya dan tidak kembali lagi selepas itu(syahid).” (HR al-Bukhari)

2.  Puasa pada hari `Arafah iaitu pada 9 Zulhijjah

Dari Abu Qatadah radhiAllahu `anhu berkata, Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam pernah ditanya tentang puasa hari `Arafah, kemudian Baginda menjawab:
“Puasa itu dapat menebus dosa setahun yang telah berlalu dan setahun akan datang.” (HR Muslim)

3.  Solat `Eidul-Adha

Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Sesungguhnya ALLAH telah menggantikan dua hari istimewa kalian itu dengan dua hari yang lebih istimewa daripadanya, iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha” -  Hadith riwayat Abu Daud:  1134, al-Albani mensahihkannya di dalam as-Silsilah as-Sahihah: 2021.

“Sesungguhnya sebaik-baik hari di sisi ALLAH adalah Hari Raya Aidiladha.” -  Hadith riwayat Abu Daud:  1765, al-Albani mensahihkannya di dalam Sahih Abu Daud.

4.  Menyembelih haiwan korban selepas Solat `Eidul-Adha.

Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Amalan anak Adam pada Hari Raya Haji yang sangat disukai ALLAH ialah menyembelih korban.  Sesungguhnya ia akan datang pada Hari Kiamat dengan tanduk, kuku dan bulu-bulunya.  Sesungguhnya ALLAH akan menerima penyembelihan korban itu sebelum darahnya tumpah ke bumi.  Maka, kamu hendaklah ikhlaskan diri semasa melakukan korban itu.” -  Ibn Majah:  3117 dan at-Tirmizi:  1412

Begitulah di antara beberapa amalan yang wajar menjadi rebutan buat kita ummat ISLAM dalam menambah bekalan menuju Hari Akhirat. Keistemewaan dan kelebihan 10 hari pertama zulhijjah ini dikurniakan kepada hambaNYA untuk bertaqarrub/ berdamping mendekatkan diri kepada ALLAH.

Semoga dengan adanya peringatan ini menjadikan kita di kalangan insan yang beruntung dalam mengambil faedah 10 hari-hari terawal bulan Zulhijjah.

WALLAHU A`LAM.

p/s : Cik jue amik entry ni dari blog manmala sbnrnya..bila baca,so..rasa mcm nk share ngn kengkawan kat sini..anything bleh lwt blog manmala.nice blog..bnyk entry2 menarik n latest info.credited given to manmala.
http://manmala.blogspot.com

Tuesday, 1 November 2011

Happy hour kat sunway lagoon!!!....

Assalamualaikum..........

Last weekend...aku gi berjimba2 kat sunway lagoon.............
ni first time lah aku g sana...agak jakun sket lah...hehe...

kitaorg amik pakage yang 3 park aje...
water park
amusement park
wildlife park............ni pun dh RM60 (huhu...terbang duit aku!!!)

mula2 sampai tu,agak tensen jgk..tak tau nk g mana...macam rusa masuk kampung dh aku rasa...
tak tau nk cari park2 tu sume...

kena naik atas lagi..baru jumpa...grrrr!!!

First game yg kitaorg main...yg dkt niagra fall..naik menda alah ape nth...mula2 gerak tu mcm best aje...tetiba aje menda tu masuk dlm tmpt gelap.pastu pelan2 naik...makin lama makin tinggi...aku ngn sue dah gelabah biawak,menjerit tak ingat punya!!mcm nk jatuh jantung aku msa dia turun dr tmpt tinggi tu....seramnya..sampai perit tekat aku dok menjerit ngn si sue!



Menda ni pun aku main jgk..tp tak taulah nama ape...tak takut sangat la yg ni..(wlupun ms tgh main,aku rasa mcm nk terkeluar dr gelongsor tu!!!)


Jom kite masuk kat wild life park ni......zoo la senang cite!!!



Beruang!!!



Merak!!!



my sis n her bf....diaorg punya plan ah cbuk2 nk dtg sini..aku ngn sue tukang penuh korum ajelah...


Pehal nth bergambar dgn koboi tua ni...isshhhh


Aku nak naik menda alah ni.........tapi kang tak pasal2 owg tgok pelik pulak...tua2 bangka nk nek kuda pusing2 ni...


Sebelum balik......hujan lebat gila...huhuhu


cik sue dan si aizat....


Aizat gayat menda tinggi ni!!!


sekian............

(takde mood nk tulis bnyk2...ngntuk...jom tdo sume!!!!!!!!!=p)

Saturday, 29 October 2011

Hasil kerja tangan saat kebosanan!!!






Time kacih.....sebab hilangkan kebosanan aku....pen dan kertas...